Fiska med nymph

       

När vi pratar om nymph fiske måste vi namne G.E.M Skues som har lagt grunderna för denna sätt att flugfiska. I början på 19-hundra talet börjar fungera en ny sätt att fiska med förtyngda nympher. Bakom denna uppfinning hittar vi engelsmannen - Frank Sawyer. Denna duktige fiskare med sin väl berömd nymph PHEASANT TEAL NYMPH har ändrat nymph fiske för alltid. Med sin förtyngda nymph visade han hur man ska fiska och lyckades få fantastiska resultatet med den. Med tiden kommer många nya mönster men detta som Frank har visat och lärt oss stannade i stor sätt samma. Många har olika åsikter angående hur en imitation ska ser ut och vad är viktigare, utseende eller sätt hur man ska använda flugan har diskuteras fram och tillbaka i många år. Jag naturlig också har åsikt om detta och jag tycker att alla faktorer är viktiga, utseende är viktigt, men jag också tycker att man måste veta vad man imitera med sin fluga att kunna presentera den på rätt sätt och fånga fiskens uppmärksamhet. Detta jag vill säga är att utseende inte hjälper mycket om man presentera flugan på fel sätt och tvärt om.

Råd och tips

Det finns flera faktorer som vi måste ha i åtanken, en av dem är typ av vattnet, nästa är vad vi vill imitera, och den kanske lika viktig är att veta hur djupt vi vill komma (vad finns fisken). Om vi fiskar med förtyngda nympher i strömmande vatten jag ofta använder uppströms kast. På detta sätt flugan får lite längre tid att sjunka mot botten vad min fisk befinner sig. Om vattnet är klar och siktet är bra då kan vi prata om mål inriktade fiske och placera vår fluga exakt framför fisken, skl. "dead drift" fiske. Med denna metod har jag lyckats många gånger och för min del kan jag säga att detta är rätt metod för mig.

Det finns en annan sätt att fiska med nymph med. Det är så kallade Leisenring lyft. Denna metod introducerade Frank Sawyer´s lärling J.Leisenring. Detta vad skiljer denna metod från Sawyr´s är en enda sak. Nämligen i dem klara vattnet när man kastar mot en fisk som man kan se, då kastar man uppströms och när vår nymph har sjunkit och er på vägg till fisken då lyfter man spö toppen och på detta sätt lyfta nymph mot ytan framför näsan på fisken. Detta ofta utläser en våldsam och bestämd attack som oftast resultera i en fångst. Vilken metod är bättre och vad är rät måste ni testa själva.

Att uppnå sitt mål och komma till fisken finns många hjälp meddel som olika typ av tafsar, sjunk linor sinktip lina, men också många olika kemiska hjälpmedel som man kan använda att uppnå sitt mål – fiska djupt. Också finns olika metoder som vi som binder sina egna nympher använder att göra dem lite tyngre i på detta sätt fiska djupt. Olika typ av bly tråd, gold huvud eller tungsten, att nämna bara några av dem.