Mask Fluga

När man pratar om regnbågsfiske tidigt på våren eller sent på hästen eller i vintern om vädret tillåter det, då kan jag säga att jag har en given favorit fluga för det. En stor mask imitation kan och lockar de tröga och ofta stora regnbogar på hugg. Med denna fluga har jag fått mina största regnbågar, det kan bli slump, men inte om detta upprepas gång på gång. När man använder dessa flugor ska man komma ihåg en tumregel som gäller inte bra för denna typ av fiske, den gäller i allmänt för flugfiske efter alla predatorer från gädda till regnbåge. Kalt vatten tunga och färglada flugor (vit, orange, röd med mycket glitter), och i mindre kalt vattnet mindre och inte så färglada flugor (oliv, svart, brun osv.). Så klart att alla regler har undantag. i detta fal undantaget är vit mask - min favorit. Denna flugan har en magiskt makt över regnbågar.

Tips och taktik

Vad gäller tips och fiske taktik det finn inte mycket att säga om. Dessa flugor brukar jag förtyngda med en tungsten vems vikt berör oftast av vattnens djup och temperatur. I de flesta fal använder jag tungsten i storleken 2-4mm och om det finns möjlighet till det de ska helst vara orange färgade när jag binder vita och svarta flugor. I Alla andra färg kombinationer använder jag guld färgad tungsten. Vad gäller linor, jag fiska oftast de med en sink tip lina eller en lina som jag är väldig förtjust i Airflo Sixth Sense Intermidiate lina. Denna lina är väldigt lämpligt för denna typ av fiske tack vara sin fina coating och väldigt lite minne passar den mycket bra för årstiden (kalt väder) och lågt vattentemperatur samtidigt har den rätt densitet och ge en bra kontakt med flugan. Vad gäller tafsen kan jag bar säga att den skulle anpassa den efter egna behov, men det ska inte vara för tunn. Jag använder inte tafs som är tunnare en 0,20 mm. Flugan bör fiska med hand twist rörelse och kan varieras, men jag oftast fiskat fugan väldigt långsam med 20-30 cm drag åt gången. Om du känner att fisken har varit på på flugan men inte tagit den då kan du "provocera" lite och ändrat på intagnings hastighet på fluga, detta oftast ge en bra resultat.

Att binda en mask fluga

Mask fluga kan bli lite svår att binda, det krävs lite träning men efter några försök oftast går det bra. Den största problem för mig var det av hitta den enklaste sätt att placera kroken på rätt plats innan jag började arbeta med marabou fjädrar och att spinnings momentet ska göras utan att komplicera hela processen. Att ni kan förstå bättre vad jag vill säga bästa sättet är en "step by step" visning hur man ska binda denna flugan och min "rig" som jag tycker är väldigt enkelt och samtidigt underlättar flugbindningen.

Materiallist

Krok: TMC 777 SP st 8

Kropp: Marabou fibrer (fram och bakkropp bunden i öglan och spunnen)

Sidor: Pearl flash eller liknande

Huvud: Avklippt kroks skaft och tungsten orange 4 mm

Först ska vi göra en rig för att kunna senare binda fluga i den. Klipp en 25.cm lång bit av flätad lina.  Använd så tunn lina så möjligt då det är lättare att jobba med den.
Dubblerade tråd ska du trä igenom krok öglan.
Öppna dubblerade tråden och "går" med kroken igenom.
När du har "gått" igenom dra åt i bägge ändar och då fäster du kroken som bilden visar  och konstruktion är nästan klar.
Nästa stegen är att ena änden på dubblerade tråden trä igenom en tungsten kula och sedan alt detta fixera på en avklippt krok skaft.
Nu fixerar jag tråden med några wipfinish knutar och en droppe lack eller snabb torkande lim. Nu är rig klar och jag kan börja flugbindningen
Placera kroken i städet. gör en ögla av bindtråd. Placera i öglan marabou fjädrar, spinna dem.
Linda 2-3 varv och bygg på detta sätt en hackel. Avsluta alt med wipfinish knuten och en droppe lim.
Nu ska vi börja jobba med kroppen. Placera din rig i städet som bilden visar. Nu ska vi börja med att placera marabou fjädrar i bägge öglor, översta och understa på samma gång.
När marabou fibrer är på plats. spinna alltihop åt samma hål och samtidig sprid marabou fjädrar åt.
  Ta en kläm och förberedd dig för nästa steget.
Ta fast i kroken och vik nedersta öglan med material ihopp med översta och låt dem spinna ihopp, samtidigt du håller i kroken.
Nu återstår att fixera kroppen på den avklippta krok skaftet och binda in 2 st pearl flashabu fibrer på sidorna.
Nu ska vi göra en hackel på flugan. Gör en ögla av bindtråden, lägg in marabou fjädra och spinna. Linda några varv och samtidigt "tvinga" marabou fibrer bakåt med fingrarna utan de trasslar sig. Avsluta flugan med wipfinish knuten och en droppe lim.
Här är din Mask Flugan. Mycket nöje.

 

Video Mask Fluga

{videobox}15402511{/videobox}